Alacaklının (Kiraya Veren) kira sözleşmesi kapsamındaki kira bedelinin borçlu (kiracı) tarafından ifa edilmemesi halinde; borçlu aleyhine girişebileceği icra takip yolundan birisi “Adi Kiraya ve Hasılata Ait Takip”tir.
Anılı takip yolu uyarınca Kiraya Veren elinde varsa taraflar arasında münakid kira sözleşmenin bir nüshasını da eke koyarak takip talebiyle icra dairesine başvuruda bulunmaktadır. Bu aşamada ödeme emrini hazırlama yükümlülüğü altında bulunan icra dairesinin yapacağı incelemelerden birisi de kira alacağına konu taşınmazın ödenmesi gereken damga vergisinin ödenip ödenmediği hususudur.
Uygulamada sıklıkla karşılaşıldığı üzere Kiraya Veren tarafından kendisine verilen takip talebini alan icra dairesi yapmış olduğu incelemede ödeme emrini düzenlemeden önce taşınmaza ilişkin damga vergisinin yatırıldığını görmek istemektedir. Taşınmaza ilişkin damga vergisinin yatırılmaması halinde ise ödeme emrini düzenlememekte yahut borçluya tebliğe çıkartmama gibi birtakım tutumlarda bulunabilirler. Lakin bu tutumun hukuki bir aykırılık olduğu söylenebilir.
Şöyle ki; Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2008/5216 E. – 2008/7809 K. – 15.04.2008 T. Kararında
“Karar: 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 26. maddesi uyarınca, “Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kağıtların damga vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tesbit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecburdur.
492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 32. maddesinde öngörülen yargı işlemlerinden alınacak harçlar ödenmedikçe müteakip işlemlerin yapılamayacağına ilişkin düzenleme bu kanundan kaynaklanan harçlarla ilgili olup, anılan hükmün damga vergisi hakkında da uygulanacağına dair 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durumda icra memurluğunca takip dayanağı belgenin damga vergisine tabi olduğu ve verginin yatırılmadığının veya eksik yatırıldığının düşünülmesi halinde yapılacak iş, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 26. maddesi uyarınca durumu bir tutanakla tesbit etmek ve vergi dairesine göndermekten ibaret olup, damga vergisi tamamlanıncaya kadar takip işlemlerinin durdurulmasına karar verilmesi doğru değildir.
Denilerek; damga vergisi yatırılmamış yahut eksik yatırılmış olan taşınmazlarda, ilgili memurun bu durumu bir tutanak altına alarak vergi dairesine bildirmesi gerektiği, takip işlemlerinin durdurulmasına karar verilmesinin aykırılık teşkil edeceği belirtilmiştir.
Kısacası; anılı karar kapsamında, kira ilişkisine dayalı haciz ve/veya tahliye talepli takiplerde icra dairelerince gözetme yükümlülüğü bulunan damga vergisi hususunun eksikliğinde durumun vergi dairesine bildirilmesi gerekmekte olup işbu noksanlığın takip işlemlerini durdurmayacağı görülmektedir.
İÇDEMİR HUKUK BÜROSU
Comments